На среща на експертните групи ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ се разбраха за

...
На среща на експертните групи ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ се разбраха за
Коментари Харесай

Денков: Започва работната група по финансите, Атанасова: Надявам се да работи експедитивно

На среща на експертните групи ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ се схванаха за значимите въпроси, които да зададат на Министерството на финансите (МФ) по отношение на проектобюджета. Срещата е част от поредицата диалози в Народното събрание (НС), които би трябвало да се проведат сред експертни групи на двете най-големи политически сили по обособени секторни политики.

Според Томислав Дончев (ГЕРБ-СДС) договарящите обединения имат синхрон за значимите въпроси , които би трябвало да се уточнят с Министерството на финансите, и срещата с тях би трябвало да се състои още през днешния ден. Трябва да изясним допустимо ли е в границите на една година дефицитът да бъде сгънат под 3% и какъв брой „ болежка “ ще носи това и ако „ болката “ е прекомерно доста, да е за две годни , разяснява депутатът. Според него, когато е подготвен сюжетът, който да следват, положителната парламентарна процедура е да се приказва с всички политически сили в Народно събрание.

Бившият финансов министър в кабинета „ Петков “ и съпредседател на „ Продължаваме промяната “ Асен Василев счита, че ще има растеж на номиналния Брутният вътрешен продукт . Той персонално нямал терзание по макрорамката във типа, в който е препоръчана. Доколкото в България ще останем със относително най-ниските енергийни разноски като себестойност, индустриалното произвеждане ще стане по-конкурентно, предвижда Василев. Не бих пипал трагично макрорамката, тъй като ще докара до доста прекрояване на бюджета, съобщи някогашният финансов министър.

Очертахме рамката, еврозоната остава наш главен приоритет , заключи някогашният министър председател Кирил Петков и съпредседател на Политическа партия. Той добави, че е допустимо във връзка с недостига да има евентуално изключение в Европейски Съюз, поради войната.

Според Томислав Дончев потенциал за търсене на запаси по линия на европейското финансиране няма.

Ние би трябвало да си признаем, че сме в негативно фискално пространство , уточни сътрудника му Красимир Вълчев. По думите му не можем 100% да съкратим националните финансови разноски, тъй като инфраструктурите изискват годишно минимални разноски за поддръжка.

Какво се случва с енергетиката, в случай че вземем от нея 100% дял, откакто в бранша има провокации като зелената сделка например, включи се в дебата и Теменужка Петкова (ГЕРБ-СДС).

Най-добре е да се заложи обща политика за издръжката за всички ведомства , а в случай че има претенции за изключения, да са самостоятелни за всяко ведомство, счита Асен Василев. По думите му финансовите разноски, с изключение на по целенасоченост, би трябвало  да се правят оценка и по подготвеност на плана. Нека страната си прибере целия дял от сдруженията, в случай че някъде някое сдружение има потребност от изключение, да каже за какво има потребност от такова, изясни някогашният финансов министър. Според него би трябвало да се тръгне от рестриктивна обща политика и по-късно да бъдат заложени съответните стратегии и изключения.

По отношение на дивидента Кирил Ананиев, финансов специалист, е на противоположна позиция и счита, че предприятията би трябвало да се гледат едно по едно, тъй като всяко е друго, и не трябва процентът да е еднакъв за всички.

Ако защитим втория транш по Плана за възобновяване и резистентност, той ще пристигна и като доход, и като разход и няма да даде отражение върху бюджетния недостиг за 2023 година , уточни още Ананиев. Притеснява ме и дали е реалистична прогнозата на МФ за занимателен растеж на Брутният вътрешен продукт през 2023 година до 1,8%, добави още специалистът и някогашен финансов министър.

По-рано акад. Николай Денков от ПП-ДБ посочи, че  през днешния ден ще стартира работа работната група, обвързвана с финансите , с цел да може да се обсъдят дискусионните въпроси и по-късно да се изиска и информация от Министерството на финансите.

" Днес започнаха да се срещат специалистите, с цел да видят къде има единодушие и различие във връзка с програмата, която би трябвало да се приготви за ръководство. В даден миг, когато ПП-ДБ изготвим документ, той да бъде оптимално непосредствен до това, което би се приело и въпреки това ", заяви акад. Николай Денков от ПП-ДБ.

Десислава Атанасова, ръководител на ПГ на ГЕРБ-СДС напомни, че всички работни групи са с специалисти . “Надяваме се, че те доста експедитивно ще го вършат, тъй че да можем да влезем със периодите, които взаимно сме си сложили ”, сподели още тя.

Денков разясни, че се работи по проектосъстав на кабинета и когато има някаква подготвеност, той ще мине през народен съвет. “Опитваме се да бъдем оптимално бързи, без да влияем на качеството ” , сподели още Денков.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР